🐑🐐
Pełen program poniżej.
POZNAJ KORZYŚCI Z UDZIAŁU W Small Ruminants VET.Masterclass:
🌎 Oparty na praktycznej wiedzy i materiałach, pochodzących z mojej 10-letniej kliniczno-terenowej pracy z małymi przeżuwaczami w Europie i Ameryce Łacińskiej.
Interaktywna i weekendowa forma videospotkania, pozwalająca na udział z każdego miejsca w Polsce.
Kompendium usystematyzowanej, weterynaryjno-hodowlanej wiedzy.
Bezpośredni kontakt z ekspertem - uczestnicy uzyskają dostęp do
ekskluzywnej grupy dyskusyjnej, w której będzie możliwość zadawania pytań lekarzowi weterynarii w formule
Q&A!
Wymiana doświadczeń z innymi – poznanie praktycznych rozwiązań stosowanych w rzeczywistości.
Wsparcie w decyzjach hodowlanych – porady dotyczące wyboru zwierząt, oceny wymion i planowania laktacji.
Praktyczne wskazówki do natychmiastowego wdrożenia w codziennej pracy ze stadem.
Wczesne wykrywanie problemów i zyskanie
większej pewności w codziennej opiece nad zwierzętami – nauka rozpoznawania nieprawidłowości budowy strzyków i wymion, objawów chorób, urazów oraz infekcji.
Poprawa jakości mleka – praktyczne wskazówki weterynaryjno-hodowlane, które pomogą Ci utrzymać wysoką jakość i bezpieczeństwo mleka.
Sprawdź, opinie
dotychczasowych Uczestników videospotkań z poprzednich edycji:
PLAN Small Ruminants VET.Masterclass:
SOBOTA 27.09.2025r.
CZAS TRWANIA: 2h 45min.
CZĘŚĆ I:
Nietypowa budowa anatomiczna gruczołu mlecznego małych przeżuwaczy, czyli sekret tkwi w morfologii!
▪️ Podstawy anatomii makroskopowej.
▪️ Specyfika gatunkowa - co anatomicznie (oraz funkcjonalnie) odróżnia wymię owiec i kóz od wymienia innych przeżuwaczy?
Podstawy fizjologii i genetyki. Specyfika sekrecji mleka małych przeżuwaczy.
▪️ Znaczenie czynników genetycznych w kształtowaniu potencjału laktacyjnego – wpływ na wydajność, skład chemiczny i jakość mleka.
▪️ Dlaczego mleko owcze i kozie jest przykładem
żywności funkcjonalnej? Komponenty bioaktywne i ich znaczenie zdrowotne.
Zasuszanie - wyzwanie nie tylko dla hodowcy.
▪️ Nowoczesne rozwiązania i świeże spojrzenie na znany temat.
▪️ Rekomendowane metody zasuszania u owiec i kóz.
▪️ Jak przeprowadzić ten proces w sposób bezpieczny i efektywny?
Pożądana budowa, zawieszenie oraz wielkość wymienia:
▪️ Charakterystyka i porównanie różnych typów gruczołu mlekowego, występujących u małych przeżuwaczy.
▪️ Jak te elementy wpływają na efektywność laktacji i zdrowie samic?
Nieprawidłowości w budowie strzyków:
▪️ Charakterystyka, rozpoznanie patologii.
▪️ Konsekwencje zdrowotne i hodowlane.
Na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie samic, by ustrzec się problemów w przyszłości?
Zasady higieny wymienia – profilaktyka mastitis u małych przeżuwaczy.
Jak rozpoznać pierwsze objawy groźnych chorób?
Rola żywienia w utrzymaniu zdrowia wymion.
▪️ Suplementacja wspomagająca pracę i regenerację wymienia - co warto stosować?
Wpływ technologii udojowej na zdrowie gruczołu mlekowego i jakość mleka:
▪️ Dobór i eksploatacja sprzętu udojowego - znaczenie parametrów technicznych dla zdrowotności strzyków i jakości mleka.
15 min. przerwa techniczna
CZĘŚĆ II
Dołącz do
ekskluzywnej grupy dyskusyjnej i sesji Q&A!
To przestrzeń, pozwalająca na bezpośredni kontakt z lekarzem weterynarii i rozwianie wątpliwości dotyczących zdrowia wymion, laktacji i codziennej opieki nad stadem. W grupie dyskusyjnej możesz zadawać pytania, dzielić się swoimi doświadczeniami, a także wspólnie analizować realne przypadki i wyzwania, z jakimi mierzą się inni. Dzięki temu zyskujesz możliwość wymiany wiedzy, poznania sprawdzonych rozwiązań i otrzymania praktycznych wskazówek, które pomogą Ci zadbać o zdrowie stada małych przeżuwaczy!
ŁĄCZNY CZAS TRWANIA:
1h 45min. + 15min. + 45min. Q&A (dostęp do zamkniętej grupy dyskusyjnej)
TERMIN:
27.09.2025r. (sobota)
godz. 16:00