📌 Powiadom mnie o kolejnej edycji!

🩺 Poznaj mnie bliżej!

Lekarz weterynarii z 10-letnim doświadczeniem kliniczno-terenowym w pracy z małymi przeżuwaczami, zarówno w Europie (m.in. w Polsce, Hiszpanii, Włoszech, na Sardynii), jak i Ameryce Łacińskiej (Meksyk).

PROWADZĄCA:

 

lek.wet.

Małgorzata Gancarz

Przejdź do strony głównej

Small Ruminants Vet Academy

HEALTHCARE & BREEDING

"Zdrowe wymię małych przeżuwaczy: klucz do wysokiej wydajności mlecznej"

VET.MASTERCLASS DLA HODOWCÓW, TECHNIKÓW WETERYNARII I ZOOTECHNIKÓW

 

23.11.2025r. (niedziela)

godz. 19:00

📌 Powiadom mnie o kolejnej edycji!

🐑🐐

Pełen program poniżej.
 
 
 

POZNAJ KORZYŚCI Z UDZIAŁU W Small Ruminants VET.Masterclass:

 
🌎 Oparty na praktycznej weterynaryjnej wiedzy i materiałach, pochodzących z mojej 10-letniej kliniczno-terenowej pracy z małymi przeżuwaczami w Europie i Ameryce Łacińskiej.
 
 Interaktywna i weekendowa forma videospotkania, pozwalająca na udział z każdego miejsca w Polsce.
 
  Kompendium usystematyzowanej, weterynaryjno-hodowlanej wiedzy.
 
  Prezentacja i analiza realnych przypadków klinicznych.
 
 Bezpośredni kontakt z ekspertem - uczestnicy uzyskają dostęp do ekskluzywnej grupy dyskusyjnej, w której będzie możliwość zadawania pytań lekarzowi weterynarii w formule Q&A! 
 
  Wymiana doświadczeń z innymi – poznanie praktycznych rozwiązań stosowanych w rzeczywistości.
 
  Wsparcie w decyzjach hodowlanych – porady dotyczące wyboru zwierząt, oceny wymion i planowania laktacji.
 
  Praktyczne wskazówki do natychmiastowego wdrożenia w codziennej pracy ze stadem.
 
  Wczesne wykrywanie problemów i zyskanie  większej pewności w codziennej opiece nad zwierzętami – nauka rozpoznawania nieprawidłowości budowy strzyków i wymion, objawów chorób, urazów oraz infekcji.
 

 Poprawa jakości mleka – praktyczne wskazówki weterynaryjno-hodowlane, które pomogą Ci utrzymać wysoką jakość i bezpieczeństwo mleka.

 
 
 
 
Sprawdź, opinie  dotychczasowych Uczestników videospotkań z poprzednich edycji:
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 

 

 
 
 
Materiały foto-video wykorzystane podczas szkolenia, zabezpieczone cyfrowo oraz graficznie. Zgodnie z zapisami Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994r. (Dz. U. z 2006 r., Nr 90, poz. 631 z późn. zm.), materiały szkoleniowe: "Parazytologia małych przeżuwaczy" chronione są prawami autorskimi. Osoba fizyczna lub instytucja, dopuszczająca się ich nieautoryzowanego powielania, przekazywania osobom trzecim, wykorzystywania fragmentów lub całości, bez wiedzy oraz właściwej licencji udzielonej przez autora, narusza przysługujące mu autorskie prawa osobiste i majątkowe, narażając się tym samym na konsekwencje prawne.
 
 
PLAN Small Ruminants VET.Masterclass:
 
 
NIEDZIELA 23.11.2025r.
CZAS TRWANIA: 2h 45min.
 
 
CZĘŚĆ I:
 
 Nietypowa budowa anatomiczna gruczołu mlecznego, czyli sekret tkwi w morfologii!
 
▪️ Podstawy anatomii makroskopowej.
▪️ Specyfika gatunkowa - co anatomicznie (oraz funkcjonalnie) odróżnia wymię owiec i kóz od wymienia innych przeżuwaczy?
 
 Podstawy fizjologii i genetyki. Specyfika sekrecji mleka małych przeżuwaczy.
 
▪️ Neurohormonalna kontrola laktacji.
▪️ Omówienie faz laktacji.
▪️ Newralgiczne punkty krzywej laktacji dla zdrowia i wydajności mlecznej.
▪️ Czynniki wpływające na wydajność mleczną - jak utrzymać ją na stałym, wysokim poziomie?
▪️ Predyspozycje rasowe - porównanie owiec i kóz ras mlecznych.
▪️ Znaczenie czynników genetycznych w kształtowaniu potencjału laktacyjnego – wpływ na wydajność, skład chemiczny i jakość mleka.
▪️ Dlaczego mleko owcze i kozie jest przykładem żywności funkcjonalnej? Komponenty bioaktywne i ich znaczenie zdrowotne.
 
 Zasuszanie - wyzwanie nie tylko dla hodowcy.
 
▪️ Nowoczesne rozwiązania i świeże spojrzenie na znany temat.
▪️ Rekomendowane metody zasuszania u owiec i kóz.
▪️ Jak przeprowadzić ten proces w sposób bezpieczny i efektywny?
 
 Pożądana budowa, zawieszenie oraz wielkość wymienia:
 
▪️ Charakterystyka i porównanie różnych typów gruczołu mlekowego, występujących u małych przeżuwaczy.
▪️ Jak te elementy wpływają na efektywność laktacji i zdrowie samic?
▪️ Aparat zawieszający wymię i jego rola w utrzymaniu zdrowia.
▪️ Wpływ cech morfologicznych na zdrowotność zwierząt i wydajność mleczną.
 
 Nieprawidłowości w budowie strzyków:
▪️ Charakterystyka, rozpoznanie patologii.
▪️ Konsekwencje zdrowotne i hodowlane.
 
 Na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie samic, by ustrzec się problemów w przyszłości?
 
 Zasady higieny wymienia – profilaktyka mastitis u małych przeżuwaczy.
 
 Jak rozpoznać pierwsze objawy groźnych chorób?
 
▪️ Prezentacja przypadków klinicznych.
 
 Rola żywienia w utrzymaniu zdrowia wymion.
▪️ Suplementacja wspomagająca pracę i regenerację wymienia - co warto stosować?
 
 Wpływ technologii udojowej na zdrowie gruczołu mlekowego i jakość mleka:
 
▪️ Dobór i eksploatacja sprzętu udojowego.
▪️ Znaczenie parametrów technicznych dla zdrowotności strzyków i jakości mleka.
▪️ Higiena i konserwacja sprzętu udojowego.
 
 
15 min. przerwa techniczna
 
 
CZĘŚĆ II
 
Dołącz do ekskluzywnej grupy dyskusyjnej i sesji Q&A!
 
To przestrzeń, pozwalająca na bezpośredni kontakt z lekarzem weterynarii i rozwianie wątpliwości dotyczących zdrowia wymion, laktacji i codziennej opieki nad stadem. W grupie dyskusyjnej możesz zadawać pytania, dzielić się swoimi doświadczeniami, a także wspólnie analizować realne przypadki i wyzwania, z jakimi mierzą się inni. Dzięki temu zyskujesz możliwość wymiany wiedzy, poznania sprawdzonych rozwiązań i otrzymania praktycznych wskazówek, które pomogą Ci zadbać o zdrowie stada małych przeżuwaczy!
 
 
ŁĄCZNY CZAS TRWANIA: 
1h 45min. + 15min. + 45min. Q&A (dostęp do zamkniętej grupy dyskusyjnej)
 
TERMIN:
23.11.2025r. (niedziela)
godz. 19:00
 
KOSZT INWESTYCJI:
 
Należysz do Subskrybentów portalu?
Sprawdź skrzynkę pocztową i ofertę specjalną!
 
 EARLY BIRDS TICKET!
Rejestracja do dnia: 16.11.2025r.
 
udział + Q&A (690zł)
 
lub
 
wyłącznie Q&A (119zł)
 
 LATE BIRDS TICKET!
Rejestracja w dniach: 17 - 22.11.2025r.
 
udział + Q&A (1.100zł)
 
lub
 
wyłącznie Q&A (219zł)
 

PRZYDATNE LINKI:

KONTAKT:

kontakt@maleprzezuwacze.edu.pl

SOCIAL MEDIA:

www.maleprzezuwacze.edu.pl © Copyright 2023-2025